Upgrade školních PC na Windows 11

5. října 2021 představil oficiálně Microsoft novou verzi operačního systému pod názvem Windows 11. Doma běžní uživatelé, kteří mají počítač v odpovídající konfiguraci využijí Windows Update. Ale co ve škole, kde máte velké množství různých zařízení? Zde nám může pomoc Microsoft Endpoint Manager.

Upgrade na nový systém by se dal rozdělit do dvou kroků.

Krok 1 – Ověření kompatibility zařízení

Microsoft stanovil minimální požadavky na zařízení, na která chcete nasadit Windows 11. Možná máte dokonalý přehled o všech vašich zařízeních, ale jednodušší je nechat si vytvořit sestavu.

V Sestavách najdeme sestavu s názvem Analýza koncového bodu. Pokud ji nemáme aktivní bude potřeba vytvořit nový Konfigurační profil podle šablony s názvem Monitorování stavu Windows a klidně ji můžeme přiřadit všem spravovaným zařízením.

Vytvoření konfiguračního profilu

Pokud jsme profil vytvořili nyní je potřeba vyčkat, než bude propsán na všechna zařízení.

Tato analýza vašich zařízení vám zjistí i další stav vašich počítačů. Zjistíte kolik vašich zařízení má pomalejší HDD místo rychlejších SSD disků, kolik jich máte v Autopilot atd.

Pro ověření kompatibility s Windows 11 využijeme sestavu Práce odkudkoliv – Windows. V seznamu budete u jednotlivých zařízení uvedeno zda jsou způsobilá pro upgrade, případně nezpůsobilá včetně důvodu nebo zařízení, která jsou ještě nevyhodnocená.

Výsledek analýzy zařízení

Teď když už víme, na která zařízení můžeme nasadit Windows 11 přistupme ke kroku číslo 2.

Krok 2 – Nasazení Windows 11

Windows 11 nasadíme pomocí Windows Zásad – Aktualizace funkcí pro Windows 10 a novější. Pokud nemáme všechny zařízení způsobilá, tak si vytvoříme skupinu, do které přidáme zařízení, která budou určená k aktualizaci. Skupinu pojmenujeme např. Windows 11.

Nyní vytvoříme novou zásadu pro aktualizaci funkcí. Klikneme na vytvořit profil a Profil nazveme např. Upgrade na Windows 11. V dolní části přiřadíme nasazení funkcí Windows 11.

Nastavení profilu uprgade

Posledním krokem je přiřazení profilu nám vytvořené skupině Windows 11. Nakonec dáme vytvořit a čekáme až se profil propíše na požadované zařízení.

Aktualizace se na zařízeních objeví ve službě Windows Update.

Pozor na nasazení na nevyhovující zařízení. Aktualizace se sice ve Windows Update objeví, ale upgrade skončí s chybou.